Dreieverktøy

 

Av håndverktøy blir det faktiskt brukt en god del. Til treskjæring bruker jeg hovedsaklig Pheil treskjærerjern og Diamantbryner av typen DMT i forskjellige korninger. Til bryningen av verktøyene hører også bryneoljen min til, egenutviklet bryneolje.

Til tredreiing bruker jeg forskjellige typer dreiejern. I dag kan man jo dreie på to forskjellige måter, om vi skal betegne det slik. Det finnes jern for skjærdreiing og jern som ligger mellom skjærdreiing og skrapedreiing. Da det gjelder skjærdreiing så bruker jeg jern av forskjellige fabrikkmerker, hovedsaken er at de er fremstilt av godt HSS stål. Dette er veldig viktig for å oppnå en skarp, god og holdbar egg. Her velger jeg da gjerne jern fra Henry Taylor og, eller, Robert Sorby. Disse levrandørene har, etter min erfaring, veldig god kvalitet i stållegeringene sine.

Da det gjelder nyere ståltyper og dreiemetoder som kan sies å ligge noe mellom skjærdreiing og skrapedreiing så er EWT (Easy Wood Tools) jernene et fantastisk dreiejernssystem som har kommet nå i senere tid. Disse jernene leveres med utskiftbare eggbits av en meget høy stålkvalitet. Disse har en utrolig skarp og holbar egg og er meget lette å dreie med. Disse jernene brukes på en slik måte at dreiingen går som en drøm for, til og med, en nybegynner.

Dette er EWT jern type Ci3 mini finisher. dette jernet har rund bits. Tilsvarende leveres også med firekantet bits.

Dette EWT jernet Ci4 er beregnet på å dreie minidetaljer, spor dreiing mm.

Denne typen Ci0 er en større variant, den har lengre og tykkere bærestål for bitsen enn mini jernene. Alle bærestålene er laget i rustfritt stål og med firekantet profil. Da det gjeldet den største varianten så kommer det stadig nye varianter som feks. er spesiallaget for å dreie innvendig lukkede

Da det gjelder skjærdreiing så finnes det mange typer jern. Det være seg skulper av forskjellige størrelser og utforminger. Skraper, stikkstål, meisler og spesialslipte stål. Disse stålene må slipes for å opprettholde skjæreggen i motsetning til EWT jernene som ikke behøver og slipes. Denne samlingen vi ser til venstre her er jern fra Robert Sorby. Her er det mye bra.

Jernene vi ser til venstre her er jern fra Henry Taylor. Dette er også jern av meget høy kvalitet og kan trykt anbefales.

Til venstre her vises en Decoraiting ELF som brukes til å Siselere og mønstre jenstander vi dreier i dreiebenken. Et veldig artig og nyttig verktøy en kan bruke til å gjøre tingene en dreier til meget spesielle produkter. Den er også veldig fin å bruke sammen med fargesetting av produktene.

DVD film for nybegynnere og noe viderekommende i tredreiing. Filmen går igjennom øvingsteknikker mellom spissen og bruk av mange nyttige dreiejern. Det blir også vist hvordan man overflatebehandler emnene med sanding sealer, olje og voks.
Dette er en norsk film med masse detaljert informasjon.

Er det ønskelig så kan jeg levere jern og annet utstyr av de fleste typer og varianter, samtidig som vi kan diskutere bruksområdene de er beregnet på og hvilket type verktøy som vil være mest hensiktmessig i hvert enkelt tilfelle osv.